Haber

Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail’in tek taraflı eylemlerinin durdurulmasını istedi

Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail’in “tek taraflı ve gayri meşru” eylemlerinin durdurulması çağrısında bulundu.

Ürdün Kraliyet Mahkemesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Kral Abdullah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile başkent Amman’daki Hüseyniye Sarayı’nda bir araya geldi.

Görüşmede Kral Abdullah, Filistin halkının haklı davasında desteklenmesi için Arap ülkeleriyle koordinasyonun sürdürülmesine önem verdiklerini söyledi.

Kral Abdullah, Ürdün’ün Filistin davasına yönelik “istikrarlı duruşunu” vurguladı ve Ürdün’ün vesayeti altındaki Kudüs’teki Müslümanların ve Hıristiyanların kutsal mekanlarını korumaya ve gözetlemeye devam etti.

Ürdün’ün, Filistinlilerin haklarını elde etmeleri ve başkenti Doğu Kudüs olan 4 Haziran 1967 sınırlarında bağımsız, egemen ve yaşayabilir devletlerini kurmaları için “tam” desteğini yineleyen Kral Abdullah, uluslararası toplumun Filistin’e koruma sağlaması gerektiğini söyledi. Filistin halkı ve Filistin sorununu iki devletli çözüm temelinde çözmek için ciddi ve etkili olun. Müzakereleri yeniden başlatmak için siyasi bir ufuk bulma çabalarını birleştirmenin önemine işaret etti.

İsrail’in tüm yasadışı tek taraflı eylemlerinin durdurulması gerektiğine dikkat çeken Kral Abdullah, siyasi analiz ufkunun devam etmemesi tehlikesi olduğu ve bunun tüm bölgenin güvenlik ve istikrarına olumsuz yansımaları olacağı uyarısında bulundu.

Kral Abdullah, ortak değere sahip konularda Filistinlilerle her zaman işbirliği ve istişare etmenin değerli olduğunu kaydetti.

Abbas, Ürdün’ün “kararlı” duruşuna, Filistin halkına “sürekli” desteğine ve uluslararası forumlarda Filistin davasını savunmasına da övgüde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, resmi temaslarda bulunmak üzere Ürdün’e gelmişti ancak ziyaretin ne kadar süreceği konusunda bilgi verilmedi.

Ürdün, 1994 yılında İsrail ile imzaladığı Vadi Arabası Anlaşması ile Kudüs’teki din işlerini yürütme hakkını korumuştur. Filistin Devleti Lideri Mahmud Abbas da Mart 2013’te imzalanan başka bir anlaşma ile Ürdün Haşimi Krallığı’na Kudüs’ü ve kutsal mekanlarını koruma hakkı vermiştir. Ürdün Hükümdarı II. Abdullah ile.

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşmasına göre Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Hazretler Bakanlığı’na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin himayesi altındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu