Yaşam

Nazar ve büyüye karşı en büyük kalkan! Felak ve Nas Sureleri, okunuşları, Türkçe anlamları…

Felak ve Nas olarak adlandırılan Kur’an-ı Kerim’in 113. ve 114. sureleri. “Muavvizeteyn”(Muavvizetân), bu üç mühlet arasına İhlas Dönemi’nin eklenmesiyle “Ek”arandı.

“Sığınma, koruma” anlamlarına gelen muavvize kelimesinin müstakil hali olan Muavvizeteyn, muavvizetâ’nın alt şeklidir ve Türkçede bu şekliyle yaygınlaşmıştır. Afet ve Nas Dönemleri ayrı ayrı “Mukaşkisetan”(Şirkten ve nifaktan korumak, şifa vermek) denir.

Muavvizeteyn şeklindeki isimlendirmenin kaynağı, devirlerin ilk ayetlerinin muhtevası ve Hz. peygamberden (zarf.) rivayet edilen hadisler Ukbe b. Amir’den gelen bir rivayete göre Hz. Peygamberimiz (sav)’in Felaket ve Nas Dönemlerini kastederek, “Bana daha önce görülmemiş ayetler vahyedildi: Muavvizetayn”dedi.

Felaket Zamanının Erdemi

Felaket Zamanı Mekke’ye indi. 5 ayet. Adını birinci ayetin sonundaki “yarılmış, ışık, sabah” anlamına gelen اَلْفَلَقُ (felak) kelimesinden almıştır. Mushaf sırasına göre 113, inme sırasına göre ise 20. defadır.

Beden ve ruh sağlığına zarar verecek şeylerin şerrinden Allah’a sığınmayı tavsiye etmektir.

Hz. Peygamberimizin Ashabı Ukbe b. Amir’e dedi ki:

“Görmedin mi? Bu gece eşi benzeri olmayan âyetler nazil oldu: Kul euzü bi-rabbi’l-felak ve Kul eudhu bi-rabbi’n-nas.”(Müslim, “Müsafirin”, 264)

Allah Resulü, Falak ve Nas Vakitlerinin en hoş sığınma duaları olduğunu anlatmış ve çokça okunmasını tavsiye etmiştir.

Nas suresinin fazileti

Nas Suresi Mekke’de nazil olmuştur. 6 ayet. Kuran bu sûre ile biter. Adını “insanlar” anlamına gelen 4. âyet dışında âyetlerinin sonunda tekrarlanan اَلنّاسُ (nas) kelimesinden alır. Mushaf sırasına göre 114, nüzul sırasına göre 21. suredir.

Ele aldığı tek konu, şeytanın şerrinden Allah’a sığınmaktır. Bir önceki Falak Suresi’nde insanın vücudunu ve ruhunu olumsuz etkileyen dış sebepler ele alınmış ve onlardan Allah’a sığınılması emredilmiştir. Bu dönemde cin ve insan şeytanlarının, kalbe ve nefse olumsuz etki eden, insanın iç âleminde vesvese ve şüphe fırtınası yaratan telkin ve vesveselerinden Allah’a sığınmanın yolları gösterilir.

Hz. Peygamber’in cin ve insan nazarından Allah’a sığındığı, kem göze karşı rukye önerdiği ve Muavvizeteyn nazil olunca sadece kem göz için okumaya başladığı rivayet edilmektedir (İbn Mâce, “Ṭıb”, 34).(İbn Mâce, “Ṭıb”, 33; Tirmizî , “Ṭib”, 16; Nesâî, “İstiʿâẕe”, 37) (Buhârî, “Ṭib”, 17; Müslim, “Selâm”, 57-58; İbn Mâce , “Ṭib”, 34; Tirmizi, “Ṭib”, 15 )

Afetin Süresi Arapça-Türkçe Telaffuz

Bismillahirrahmânirrahîm.
Kul e’uzu birabbil felak
Min kötü ma halak
Ve min şer gasıq izâ vekab
Ve min şerrinneffâsati fil’ukad
Ve min şerri hasidin iza hased

Anlam:

Allah’ın, Rahman ve Rahim’in adıyla

1-2-3-4-5. (Resûlüm!) De ki: “Yarattığı şeylerin şerrinden, karanlık bastığı gecenin şerrinden, düğüm atanların (büyücülerin) şerrinden güneşi doğuran Rabbime sığınırım. ) ve haset edenin haset (başladığı) zaman şerrinden.”

(Haset insanı huzursuz eder, ahlakı bozar. Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Haset etmekten sakının. Çünkü ateşin odunu/otu yediği gibi haset de iyilikleri yer bitirir.”)

[1] Bu sürelerin Mekkeli olduğu da söylenmektedir. İbn Abbas ve Katade’den rivayete göre Medine’de nazil olmuştur. Bu iki mühlet de varlıkların, büyücülerin ve gücü yetmeyenlerin şerrinden korunmak için, Allah’a sığınmak ve emin olmak için okunur.

Nas Dönemi Arapça Türkçe okunuşu ve anlamı

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e’ûżu birabbinnas.

melikinnas

ilahi

Min şerrilvesvâsil ḣannâs.

Elleżî yuvesvisu fî sudûrinnâs.

minelcinneti vennas.

Anlam:

Allah’ın, Rahman ve Rahim’in adıyla

1-2-3-4-5-6. (Resûlüm!) De ki: “İnsanların kalplerine sapan (günah işlemeye teşvik eden, ibadetten alıkoyan, Allah’a sığınarak yüz çeviren) sinsi vesvesecilerin ve cinlerin (şeytanların) şerrinden insanların Rabbine! insanların hükümdarına (hükümdarlarına ve hükümdarların sahibine)” İnsanların (Allah’ına) sığınırım.”

(Surede görüldüğü gibi Allah, Rab, Melik (hükümdar) ve Allah’tır. Ancak bu şekilde inanmak insanı Allah’a iman ettirir.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu