Haber

Eski Gürcistan Devlet Başkanı Saakashvili’nin cezaevindeki durumu endişe yaratıyor

Dünya cumhurbaşkanları, Çarşamba günü video bağlantısı eşliğinde çok zayıflamış bir halde mahkemede görüldükten sonra eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin hapishaneden serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Görevi kötüye kullanmakla suçlanan Mihail Saakashvili, Ekim 2021’den beri Gürcistan’da cezaevinde bulunuyor. Bu suçlamanın siyasi olduğunu savunuyor.

Hapse girdiğinden beri sağlığı önemli ölçüde bozulan Saakaşvili, yetkililer tarafından zehirlendiğini iddia ediyor.

Saakashvili, Ukrayna’ya kaçtıktan sonra sürpriz bir şekilde Gürcistan’a döndükten sonra hükümet karşıtı bir ayaklanma çağrısı yapmıştı, ancak kısa sürede gözaltına alındı.

Saakashvili’nin sağlık ekibi, hapishaneye girdiğinden beri 115 kilodan 68 kiloya düştüğünü bildirdi.

Gürcistan Adalet Bakanı Rati Bregadze, Saakaşvili’nin kendine zarar verdiğini ve şu anki durumunun yemek yemeyi reddetmesinden kaynaklandığını söyledi.

Eski Gürcistan cumhurbaşkanının serbest bırakılmasını isteyen dünya liderleri arasında, yetkililerin kendisine “işkence edip öldürdüğünü” söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky de var.

Zelenskiy düzenlediği basın toplantısında, mevcut Gürcü hükümetinin Saakaşvili’yi “öldürmeye” çalıştığına inandığını söyledi.

Saakashvili, 2015 yılında Ukrayna vatandaşlığı aldı ve mahkemede “Ben Ukraynalıyım” yazan bir tişört giyerek sadece Ukraynaca konuştu.

Saakashvili, 2015-16’nın ortalarında Odessa’nın batı bölgelerinde vali olarak da görev yaptı.

Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu da Saakaşvili’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Avrupa Birliği’ne girmek isteyen bir ülke için muhalefet liderine işkence edilerek öldürülmesi kabul edilemez.”

Gürcistan’daki işkence mağdurlarına destek kuruluşu Empathy, 1 Aralık’ta Saakaşvili’ye “hapishanede kalamayacak” bir hastalık teşhisi konulduğunu ve Gürcü ve yabancı tıp uzmanlarının Saakaşvili’de ağır metal zehirlenmesi bulduğunu iddia etti.

Saakashvili’nin sağlığı Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda tartışıldı. Avrupa Komisyonu’nun Bütçe ve Yönetimden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Gürcistan hükümetinin kendisine gereken özeni göstermesi gerektiğini söyledi.

Geçen yıl, Saakashvili’nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yazdığı notta el yazısıyla “SOS. Ölüyorum, çok az zamanım kaldı” ibaresi yer alıyordu.

Gürcü yetkililer, Saakashvili’nin hapisten çıkmak için durumuyla övündüğünü ve kendine zarar verdiğini söylüyor.

haber-foca.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu