Yaşam

Doğanın Sihrini Gizemli Kanatlarında Taşıyan Uğur Böceği Hakkında 14 Büyüleyici Gerçek

Uğur böcekleri herkesin tanıdığı ve en çok sevdiği canlılar olup, birçok kültürde uğurlu bir unsur olarak kabul edilirler. Bu canlıların aslında tatlılıktan daha ilginç yönleri var. Gelin bu sevimli böceklere daha yakından bakalım.

Kaynak:https://www.mentalfloss.com/article/8…

1. Uğur böcekleri Meryem Ana’nın adını almıştır.

Hem erkek hem de dişi uğur böcekleri var, ancak onlara daha çok dişi gibi davranıyoruz çünkü Merriam-Webster’a göre uğur böceklerine Meryem Ana’nın adı veriliyor.

Avrupa’da en yaygın uğur böceklerinden biri yedi köşeli uğur böceğidir ve yedi işareti insanlara Meryem Ana’nın yedi kederini hatırlatır.

Bu yüzden Almanlar bu böceklere Mary’nin böcekleri bile diyorlar.

2. İsimlerinde böcek olmasına rağmen aslında böcek değillerdir!

Evet, doğru duydunuz, değiller. Gerçek böcekler yarım kanatlılar familyasına aitken, yine böcek familyasından olan bu canlılar kınkanatlılar olarak bilinmektedir. Bu nedenle, birçok entomolog onlara “uğur böcekleri” veya Coxinellids demeyi tercih ediyor.

3. Çılgınca gelebilir, ancak bazı insanlar uğur böceklerini sinek böcekleri, rahipler veya inekler olarak adlandırır.

Birçok dilde, büyük benekli uğur böceği “küçük inek” olarak bilinir. Örneğin, Uğur Böceği’nin Rusya’daki adı, “Tanrı’nın küçük ineği” anlamına gelen bozhya korovka’dır.

İngiltere’nin bazı bölgelerinde bilinmeyen bir nedenle uğur böceğine rahip derler. Ancak İngiltere’de birden fazla kişi oldukça iyi uçtukları için sinek kelimesini kullanıyor.

4. Uğur böceklerinin aksine kırmızıdan başka renkleri de vardır!

Birçoğumuz uğur böceklerinin sadece kırmızı ve siyah olduğunu düşünebiliriz, ancak küllü griden metalik maviye kadar pek çok renkte olabilirler.

5. Renkleri aslında bir uyarı işareti olabilir.

Çizgili kokarcalar güçlü bir koku salar ve siyah beyaz desenleri bir uyarı işareti görevi görür. Çok zehirli mercan yılanları canlı kırmızı, siyah ve sarı çizgilerle gelir. Örneğin Uğur Böceği’nin parlak renkleri sadece güzel görünmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onları yırtıcı hayvanlardan da korur. Bir nevi uyarı gibi.

6. Uğur böcekleri kendilerini korumak için zehirli kimyasallar salarlar.

Paniğe gerek yok! Çünkü uğur böceğinin insanları zehirleyebilmesi için ürettikleri zehre kilogramlarca maruz kalmanız gerekir. Yine de birçok uğur böceği kendilerini yırtıcı kuşlardan korumak için toksin üretir. Bu onların tatsız olmasına neden olur ve kuşlar onları yemeyi bırakır.

7. Yavrularının yemesi için fazladan yumurta bırakırlar.

Anne uğur böcekleri, bitkiler üzerinde kümeler halinde yumurta bırakır. Doğal olarak, bu yumurtaların her biri kızartmaya dönüşmez. Çünkü bazılarının embriyoları yoktur. Bu boş yumurtalar, yumurtadan yeni çıkmış larvalar için lezzetli bir akşam yemeğidir.

8. Uğur böceği larvaları timsahlara benzer.

Uğur böceklerini düşündüğünüzde, “ne kadar sevimli” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak durum sandığınız gibi değil! Uğur böceği larvaları timsah benzeri, dikenli ve uzundur, ancak endişelenmeyin çünkü korkutucu görünseler de insanlara zarar vermezler.

9. Uğur böceği pupaları uzaylılara benzer.

Koza benzeri bir yaşam döngüsü aşaması olan pupa aşamasında, uğur böceklerinin amacı bir bitki örtüsü üzerinde güzel bir yer bulmak, yerleşmek ve uzaylı görünümlü bir pupa olmaktır.

10. Erişkin uğur böcekleri kapalı kanatları sayesinde uçabilirler.

Uğur böcekleri havalandıklarında sırtlarındaki örtüyü kaldırırlar. Altında ince ve kusursuz kanatlar var. Bu kanatlar uçmadıkları zamanlarda katlanır ve gizlenirler.

11. Uğur böceği, ağustos böceklerinin aksine kışı güçlü geçirir!

Uğur böceklerini parlak yaz günleriyle ilişkilendiririz ama kışın en soğuk günlerinde bile yanımızda olurlar. Kışın, hareketsiz bir duruma girerler ve genellikle kütükler üzerinde veya yaprakların altında kümeler halinde birbirlerine yapışırlar.

12. Uğur böcekleri oldukça oburdur.

Yaprak bitleri, kabuk böcekleri ve unlu böcekler gibi çeşitli zararlıları yerler ve gerçekten oburdurlar. Tek bir uğur böceği hayatı boyunca 5000 yaprak biti yiyebilir.

13. Uğur böcekleri bizim sayemizde dünyayı dolaşıyor!

Dünyanın farklı yerlerinde farklı uğur böceği türleri görmek mümkündür. Uğur böcekleri çeşitli şekillerde yayılmıştır: Bazı durumlarda, insanlar böcekleri tarımsal tehlikelerle savaşmak için getirmişlerdir ve bazen de ticari mallara yapışarak seyahat ederler. Geleneksel sonuçlar her zaman yeterli değildir. Çünkü bazı istilacı uğur böceği türleri yeni katıldıkları ekosistemlere önemli zararlar verebilmektedir.

14. Şarabınızın tadını kaçırabilirler…

Birçok üzüm bağı, soya fasulyesi gibi diğer mahsullerin tarlalarının yakınında bulunur. Uğur böcekleri, bu mahsulleri istila eden yaprak bitlerini açgözlülükle yerler. Ancak ekinler hasat edildikten sonra, uğur böceği yaşamak için yeni bir yere ihtiyaç duyar. Bazı insanlar bağlara göç eder ve üzümlerle beslenir.

Ardından üzüm hasadı zamanı gelir.

Böcekler tesadüfen üzüm salkımlarında toplanırlar ve bahsettiğimiz gibi uğur böcekleri korktuklarında mis kokulu bir savunma sıvısı fışkırtırlar. Sonuç olarak, ortaya çıkan şarap, yer fıstığı veya kuşkonmaza benzer özel bir kokuşmuş tada sahiptir. Afiyet olsun, içebilirseniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu