Ekonomi

Bakan Varank: “2025’e Kadar Mutlaka 15 Turkorn ve 5 Dekanorna Ulaşacağız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “2025’in prestijiyle 5 bin melek yatırımcıya, 2,5 milyar lira kitlesel fonlamaya, 5 milyar lira kamu finansmanına, 2,5 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımına, 15 turcorn ve 5 decacorn’a mutlaka ulaşacağız. Bu tür amaçları bir belgeye yazmak kolay, kolaydır. İnanın dünyada her yıl binlerce strateji belgesi çöpe atılıyor. Ama girişimcilik stratejimizi çöp olsun diye hazırlamadık. Bunu zor ama ulaşılabilir hedefler üzerine kurduk. Planlarımızı buna göre yaptık.” dedi.

Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi’nin açılışı, Bakan Varank’ın yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen ve vatandaşlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, gençlerin ve onları destekleyenlerin, ailelerinin ve öğretmenlerinin ortasında olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Gençlere sunacakları imkanlar üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Varank, “Bugün, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Üsküdar Belediyesi iş birliği ile Geleceği hayata geçirilen Üsküdar Girişimcilik Akademisi’nin açılışını yapmak üzere bir araya geldik. Biliyorsunuz Üsküdar tarihi ve kültürel dokusuyla her zaman dikkatleri üzerine çekmiş müstesna bir ilçe ama artık bu vizyoner bilim merkezi sayesinde bilim ve teknoloji ile de adından söz ettiriyor.

Bugün açılışımıza ev sahipliği yapan Bilim Üsküdar, başta planetaryum, uygulamalı atölyeler ve sergi alanları olmak üzere sunduğu hizmetlerle 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımıza hitap ediyor. İnsanlarımız burada bilimle buluşurken, çocuklarımız robotik, otomotiv, uzay gibi teknoloji alanlarını keşfediyor.

TÜBİTAK desteğiyle kurdukları Bilim Üsküdar gibi merkezlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Varank, “Bilim Üsküdar yerleşkesi içinde yer alan Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi’ni hizmete açma noktasına geldik. Kurduğumuz bu bilim merkezlerini her yıl 1 milyon vatandaşımız ziyaret ediyor.Doğa Bilimleri Üsküdar Üsküdar Belediyesi ve Hilmi liderimiz Türkiye’de çok büyük emekler sarf ettiler.

Burası önümüzdeki dönemde kurumsal ekosistemimizin en beğenilen yerlerinden biri olacak. Çünkü bu keyifli mekan, girişimcilerimizin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çözüm üretecek şekilde tasarlandı. Eğitim, danışmanlık, mentorluk, ortak altyapılar, ofisler, işbirlikleri, sinerji burada. Geleceğin başarılı girişimcilerini yetiştirecek olan akademimizin ülkemize çok değerli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.”

Gençlere üniversiteye başlarken ilk hedeflerinin birilerinin işçisi olmak değil, bir yerde istihdam edilmek olduğunu tavsiye eden Varank, şöyle konuştu:

“Geçenlerde üniversiteye yeni başlayacak gençlerle bir söyleşiye katılmıştım. O söyleşide gençlere her zaman tavsiye ettiğim gibi ‘Gençler üniversiteye başlayınca ilk hedefiniz bir yerde istihdam edilmek olmamalı’ dedim. bir yer ya da birinin çalışanı olmak… Potansiyeliniz, yetenekleriniz ve yetkinlikleriniz aslında bunun çok ötesinde.

Öncelikle kendi işimi, kendi girişimimi nasıl kurarım, nasıl kendi ayaklarımın üzerinde durabilirim, nasıl kendi işimin patronu olabilirim onu ​​düşünün. Bu yüzden üniversiteye başladığınızda ilk hedefiniz çalışan değil, işveren olmak olmalıdır.’

Bütün bunları söyledikten sonra muhalif medyanın hızla operasyona başladığını gördüm. Söylediklerimi sağdan sola kırptılar. Manşet şöyleydi: ‘Mustafa Varank, gençlere üniversiteye başlayınca amacınızın iş bulmak olmaması gerektiğini söyledi’. Tabii ‘muhtarın yanında sekreter olmayı’ büyük bir istihdam projesi olarak görenlere üniversite mezunlarımıza ne diyeceğiz?”

“Parlak bir fikrin ürettiği katma değer ve yarattığı istihdam ekonominin lokomotifi olabilir”

Bakan Varank, küresel rekabet ortamının yeniden şekillendiği bir dönemden geçtiğimizi vurgulayarak, “Küçük bir girişim çok kısa sürede büyüyebilir ve en köklü şirketlerin on yıllarda ulaşabileceği seviyelere ulaşabilir. Üretilen katma fiyat. parlak bir fikir ve yaratacağı istihdam ekonominin lokomotifi olabiliyor.Küçük bir atölyede “Üretilen yenilikçi bir eser bütün bir bölümü dönüştürebilir. Gençlerimizin öncelikli hedefi kesinlikle kendi işini kurmak olmalıdır. Bakın dünyadaki bu dönüşümün farkında olan çok başarılı genç arkadaşlarımız var.” dedi.

Türkiye’nin tek boynuzlu atlarla artık dünyanın manşetlerinde yer aldığını belirten Varank, “3-4 yıl önce bu ülkede muhalefet tek boynuzlu atı mistik bir tek boynuzlu at olarak biliyordu. Verdiğimiz destek sayesinde bir isim daha öğrendiler. , Türkiye’de 6 tane unicorn yani turcorn dediğimiz 1 milyar doları bulan şirket var.

Ancak bu rakamların Türkiye’nin ve Türk gençliğinin potansiyeline kıyasla yetersiz kaldığını biliyoruz. Bu nedenle girişimcilik ekosistemini tüm paydaşlarla birlikte hak ettiği seviyeye getirmek için Ulusal Teknoloji Girişimcilik Stratejisi ve Turcorn100 programını geçtiğimiz aylarda kamuoyuna duyurmuştuk. Kendimiz için iddialı hedefler belirledik.”

Dünyanın en gelişmiş ilk 20 ekosistemi arasında yer almakta kararlı olduklarını ifade eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2025’in prestijiyle 5 bin melek yatırımcıya, 2,5 milyar lira kitlesel fonlamaya, 5 milyar lira kamu desteğine, 2,5 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımına, 15 turkorn ve 5 decacorn’a mutlaka ulaşacağız. Tabi ki hedef koymak kolay, böyle hedefler bir belgede.Yazması kolay.İnanın dünyada her yıl belki binlerce strateji belgesi vardır.Oysa biz girişimcilik stratejimizi çöp olsun diye hazırlamadık.

Planlarımızı buna göre yaptık. Bu anlamda gençlerimiz için bizleri Türk Yüzyılı hedeflerimize taşıyacak çok farklı programlar ve etkili projeler hayata geçiriyoruz. TÜBİTAK ile Bilim Olimpiyatları, Bilim Festivalleri ve Bilim Fuarları düzenliyoruz. Türkiye’nin her yerinde Deney Teknolojisi Atölyeleri açıyoruz. 81 ile yayılmış 100 Deneysel Teknoloji Atölyesinde çocuklarımız yapay zekadan nesnelerin internetine, tasarımdan kodlamaya geniş bir yelpazede teknoloji geliştirmeyi öğreniyor. 7’den 77’ye herkesin uzaya ve astronomiye olan ilgisini artırmak için Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri düzenliyoruz.”

“41 farklı kategoride 1 milyona yakın genç yarışacak”

TEKNOFEST’e sayılı günler kaldığını hatırlatan Varank, “Altıncı yılında Teknofest’i Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle hem İstanbul’da hem de Ankara’da farklı tarihlerde gerçekleştireceğiz. TEKNOFEST katılımcı sayısı 2018 yılından bu yana büyük bir heyecanla düzenlediğimiz ve her geçen yıl katlanarak artan yarışmamızda, roketten çip tasarımına, hyperloop’tan insansız hava araçlarına kadar 41 farklı kategoride 1 milyona yakın genç yarışacak.

Düzenlediğimiz yarışmalar sayesinde gençlerimiz şimdiden geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmaya başlayacak. Bu yıl ilki TEKNOFEST’in finalini 27 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştiriyoruz. Öte yandan TEKNOFEST yarışma maratonumuz 10 Nisan Pazartesi günü Kocaeli’de Robotaksi-Yolcu Otonom Araç Yarışması ile başlayacak. Bilişim Vadisi. Sonrasında ise Bursa, Ankara, Aksaray ve İstanbul olmak üzere farklı illerimizde yarışma coşkusu devam edecek.”

Geleceğin Üsküdar’ında yetişecek gençlerin geleceğin teknolojilerini üreteceğine inandıklarını belirten Varank, “Türkiye’nin Otomobili İnisiyatifi nasıl girişimcilik mantığıyla yola çıktıysa, Üsküdar’da da Geleceğin Üsküdar’ında yetişen gençlerimiz geleceği üretecek. geleceğin teknolojileri. Elektrikli otomobili biz piyasaya çıkardık, buradaki gençler de hidrojen kullanacak. Çalışan otomobiller üretecekler. Biz gençlerimize inanıyoruz ve sizlerle birlikte yürümeye devam etmek istiyoruz.” söz konusu.

İstihdam garantili proje ile İstanbul’daki gençleri yazılımcı olarak yetiştirmek için hayata geçirdikleri Yetenek İstanbul Programı’nda değerlendirmelerini tamamladıklarını belirten Varank, “İstanbul’da 20 adet yenilikçi ve uygulama odaklı merkez kuruyoruz. Bu merkezlerde hem yazılım eğitimi vereceğiz hem de gençlerimizin yazılımcı olarak çalışmasını sağlayacağız.Bu program için 125 milyon TL ayırdık.10 üniversite ve 10 belediye tarafından kurulacak 20 Mayıs Talent İstanbul Yazılım Eğitim ve İstihdam Merkezi İstanbulumuza hayırlı olsun.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu