İranlı muhalifleri kaçırmaya çalışan sanıkların yargılandığı davada savcıdan ağır hapis cezası istendi
SİNEM NAZLI DEMİR
SANIK ESKİ SAVCI DAVUT YILMAZ SİSTEM ARIZASI NEDENİYLE SAVUNMA YAPAMIYOR
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar İhsan Sağlam, İsmail Sağlam, Hakan Sağlam, Muharrem Sağlam ve tutuksuz sanıklar duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya tarafların avukatları ile sanık yakınları da katıldı.
Tutuklu sanık eski savcı Davut Yılmaz, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi’ndeki (SEGBİS) arıza nedeniyle duruşmaya katılamadı.
SAVCI ESAS HAKKINDA GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI
Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, İran Düzen Ordusu Dış Harekat Birimi Başkanı Seyid Mehdi Hüseyin ve İran İstihbarat Türkiye’deki saha sorumlusu Morteza Soltan Sanjari’nin Davut Yılmaz ile temasa geçtiği kaydedildi. Olay tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı İhsan Sağlam aracılığıyla. . Mütalaada, sanık Yılmaz’ın flaşör sistemini ve üzerinde Adalet Bakanlığı hakim-savcı logosu bulunan aracı, suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla sanıklardan İhsan Sağlam’ın kullanımına tahsis ettiği belirtildi. .
Görüşte, İhsan Sağlam’ın Türkiye’de Morteza Soltan Sanjari ile Davut Yılmaz arasındaki ilişkiyi kurduğu, By Sağlam Savunma sanayi çatısı altında kendisini iş adamı ve diplomat olarak tanıttığı ve çevresine güven telkin ettiği belirtildi. “Mikail-Melek” kod adını kullanarak.
MAHKEME, DAVUT YILMAZ İÇİN 44,5 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
Mütalaada, sanık eski savcı Davut Yılmaz’ın “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “casusluk amacıyla yasaklanmış bilgileri sağlamak” ve “yasaklanmış bilgileri sağlamak” suçlarından 17 yıldan 44,5 yıla kadar hapsi istendi. hürriyetten yoksun bırakma”.
İHSAN SAĞLAM HAKKINDA 57 YILA KADAR HAPİS
İhsan Sağlam, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “casusluk amacıyla yasaklanmış bilgileri sağlamak”, “Birden fazla kişiyi cebir, tehdit veya aldatma yoluyla kişi hürriyetinden yoksun bırakmak”, Silahlı birden fazla kişiyle özgürlüğüne kavuşan kişi”. 57 yıla kadar hapis cezası istendi.
Sanıklar hakkında ayrıca “Suç işlemek amacıyla örgüt üyeliği”, “casusluk amacıyla yasaklanmış bilgileri sağlamak”, “Birden fazla kişiyi cebir, tehdit veya aldatma yoluyla hürriyetten yoksun bırakma” suçlarından da tutuklandı. , “Birden fazla silahla kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakmaya teşebbüs” Kabahatlerinden 20 yıldan 53 yıla kadar hapis cezası istendi. Mütalaada, diğer 13 sanığın 5 ila 57 yıl arasında değişen oranlarda cezalandırılması istendi.
MAHKEME, GÖRÜŞÜNE KARŞI SAVUNMA YAPMAK ÜZERE DURUŞMAYI ERTELEDİ
Mütalaanın ardından tutuklu sanıklar tahliyelerini talep etti. Ayrıca sanıklar, vakıf hakkındaki mütalaalarına karşı savunma yapmak için mühlet istedi. Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 10 Temmuz’a erteledi.